HOW TO MAKE

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Khaman

How to Make (for 200 g)*

1) Apply a coat of edible oil to the inner surface of a big size plate. Pour some water into a vessel and put the empty plate on the vessel for steam for 5 minutes.

2) Mix the content of 200 grams pack, small given pouch inside, and 2 tablespoons of edible oil with 200 ml water. Mix it well & make a smooth batter.

3) Pour this batter immedietly into the plate inside the vessel and steam it for 15 minutes.

4) Let it cool for 10 minutes and then cut the prepared khaman into small pieces.

5) Tempering (Baghar): Heat 50 ml edible oil. Add 1/2 tablespoon of mustard seeds, 1/2 tablespoon of sesame seeds. Add chopped green chilli and asafoetida as per taste. Add 100 ml water and 2 tablespoons of sugar & boil it. Now pour the tempering (baghar) on the prepared khaman, and garnish it with coriander leaves.

बनाने की विधि 200 ग्राम* के लिए

1) एक बड़े आकार की प्लेट की भीतरी सतह पर खाद्य तेल की एक परत लगायें। एक बर्तन में थोडा़ सा पानी डालिये और खाली प्लेट को बर्तन में 5 मिनिट के लिये भाप के लिये रख दीजिये।

2) 200 ग्राम पैक की सामग्री, पैक के अंदर दिए गए छोटे पाउच और 2 टेबल स्पून खाद्य तेल को 200 मिलीलीटर पानी में मिलाएं। इसे अच्छी तरह मिला लें और चिकना घोल बना लें।

3) इस बैटर को तुरंत बर्तन के अंदर की प्लेट में डालें और 15 मिनट तक भाप में पका लें।

4) 10 मिनट के लिए ठंडा होने दें और फिर तैयार खमण को छोटे-छोटे टुकड़ों में काट लें।

5) तड़का : 50 मिली खाद्य तेल गरम करें। 1/2 टेबल स्पून राई, 1/2 टेबल स्पून तिल डालें। स्वादानुसार कटी हुई हरी मिर्च और हींग डालें। 100 मिलीलीटर पानी और 2 टेबल स्पून चीनी डालकर उबाल लें। अब तड़के को तैयार खमन पर डालिये. और इसे धनिये की पत्तियों से सजाएं।

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Rice Idli

How to Make (for 200 g)*

1) Make a smooth batter by mixing the content of 200 grams pack with 250 ml of water. Keep it aside for 20 minutes. (Do not mix small pouch given inside now).

2) Apply a coat of oil to the inner surface of the idli molds. Take some water in an idli cooker and put empty idli molds for steam for 5 minutes.

3) After keeping the batter aside for 20 minutes, add 2 tablespoons edible oil into the batter and mix it well.

4) Now, mix the contents of given small sachet into the batter with 30 ml water and mix it in one direction thoroughly.

5) Put this batter into the idli mold and steam it for 15-20 minutes.

6) Serve hot idli with coconut chutney and hot sambhar.

बनाने की विधि 200 ग्राम* के लिए

1) 200 ग्राम पैक की सामग्री को 250 मिली पानी में मिलाकर चिकना घोल बना लें। इसे 20 मिनट के लिए अलग रख दें । (पैक के अंदर दिए गए छोटे पाउच को अभी न मिलाएं)।

2) इडली के सांचे की भीतरी सतह पर तेल की एक परत लगाएं। इडली कुकर में थोड़ा पानी लें और इडली के खाली सांचों को 5 मिनट के लिए भाप के लिए रख दें।

3) बैटर को 20 मिनिट के लिए अलग रख देने के बाद, बैटर में 2 टेबल स्पून तेल डाल कर अच्छी तरह मिला लें।

4) अब, दिए गए छोटे पाउच की सामग्री को 30 मिलीलीटर पानी के साथ घोल में मिलाकर एक दिशा में अच्छी तरह मिलाएं।

5) इस तैयार मिश्रण को इडली के सांचे में डालकर 15-20 मिनिट तक भाप में पकाएँ।

6) गरम इडली को नारियल की चटनी और गरम सांभर के साथ परोसें।

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Uattapam

How to Make (for 200 g)*

1) Mix the content of 200 grams pack with 250 ml water and 2 tablespoons oil. Keep it aside for 15 minutes. (Do not mix small pouch given inside now).

2) In the meantime, finely chop some tomatoes, onions, capsicum, green chillies, ginger and coriander leaves.

3) After 15 minutes, add the small given pouch with some water into the batter and mix it well. Pre-heat the empty pan on the gas.

4) Sprinkle oil on the pan and make round uttapam by spreading the mix. Now sprinkle some chopped vegetables on top of uttapam and cook this uttapam on both sides till it becomes light golden brown.

बनाने की विधि 200 ग्राम* के लिए

1) 200 ग्राम पैक की सामग्री को 250 मिलीलीटर पानी और 2 टेबल स्पून तेल के साथ मिलाएं। इसे 15 मिनट के लिए अलग रख दें। (पैक के अंदर दिए गए छोटे पाउच को अभी न मिलाएं)।

2) इस बीच, कुछ टमाटर, प्याज, शिमला मिर्च, हरी मिर्च, अदरक और धनिया पत्ती को बारीक काट लें।

3) 15 मिनिट बाद, पैक के अंदर दिए गए छोटे पाउच को थोड़े से पानी के साथ घोल में डाल कर अच्छी तरह मिला लीजिये। खाली पैन को गैस पर पहले से गरम कर लें।

4) तवे पर तेल छिड़कें और मिश्रण को फैलाकर गोल उत्तपम बना लें। अब उत्तपम के ऊपर कुछ कटी हुई सब्जियां डालें और इस उत्तपम को दोनों तरफ से हल्का सुनहरा होने तक पका लें।

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Dosa

How to Make (for 200 g)*

1) Put the content of 200 grams pack in a blender (mixer grinder) with 300 ml water and blend it for 2-3 mins to make a smooth batter. Keep the batter aside for 20 minutes. (Do not mix small pouch given inside now).

2) Place a frying pan on medium heat and sprinkle water on it. Wipe it with a clean cloth and apply some oil.

3) Stir the mixture well, add the small given pouch and 30-35 ml water into the batter, and mix it well. Spread a medium-sized thin circle of the mixture on the pan.

4) Cook only one side before lifting the dosa from the pan, and sprinkle oil on the edges of the dosa.

5) You can also enjoy masala dosa by adding stuffing of pre-cooked potato-onion "masala" to the dosa. Serve it with sambhar and coconut chutney.

बनाने की विधि 200 ग्राम* के लिए

1) 200 ग्राम पैक की सामग्री को 300 मिलीलीटर पानी के साथ ब्लेंडर (मिक्सर ग्राइंडर) में डालें और इसे 2-3 मिनट के लिए मिलाकर चिकना घोल बना लें। बैटर को 20 मिनट के लिए अलग रख दें। (पैक के अंदर दिए गए छोटे पाउच को अभी न मिलाएं)।

2) एक फ्राइंग पैन को मध्यम आंच पर रखें और उस पर पानी छिड़कें। इसे एक साफ कपड़े से पोंछ लें और थोड़ा सा तेल लगाएं।

3) मिश्रण को अच्छी तरह से चलाएँ, घोल में दिया गया छोटा पैकेट और 30-35 मिली पानी डालकर अच्छी तरह मिलाएँ। मिश्रण का एक मध्यम आकार का पतला गोला तवे पर फैलाएं।

4) डोसे को एक तरफ से ही सेके और किनारों पर तेल लगाकर तवे से उठाऐ।

5) आप डोसे में आलू प्याज के मसाले का उपयोग कर मसाला डोसा भी बना सकते हैं। डोसे को सांभर और नारियल की चटनी के साथ परोसें।

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Moong Bhajiya

How to Make (for 500 g)*

1) Mix the content of 500 gram pack with 500 ml of water, 2.5 tablespoons of edible oil, 3-4 chopped green chillies & coriander leaves. Keep it aside for 20 mins.

2) Stir the mixture with easy hands. Make small balls & fry them in hot oil at a consistent temperature.

बनाने की विधि 500 ग्राम* के लिए

1) 500 ग्राम पैक की सामग्री को 500 मिलीलीटर पानी, 2.5 टेबल स्पून खाद्य तेल, 3-4 कटी हुई हरी मिर्च और धनिया पत्ती के साथ मिलाएं। इसे 20 मिनट के लिए अलग रख दें।

2) इस मिश्रण को आसान हाथों से अच्छी तरह मिला लें। छोटे-छोटे गोले बनाकर गरम तेल में लगातार तापमान पर तल लें।

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Dahi Vada

How to Make (for 500 g)*

1) Mix the content of 500 gram pack with 800 ml water, crushed green chillies & ginger.

2) Add 4 tablespoon hot edible oil to it and mix it well.

3) Take 1 ltr water in a vessel. Add 1 tablespoon salt to it and heat it untill luke warm.

4) Deep fry the vada in hot edible oil at a consistent temperature and dip vada into the luke warm water for 5 minutes.

5) Press each vada between two palms to squeez out excess water.

6) Now take 1kg curd, add some sugar and salt, mix it well, and bring it to flowing consistency. Then serve vada with this curd and sweet chutney.

7) Sprinkle given masala on Dahi Vada and serve it.

बनाने की विधि 500 ग्राम* के लिए

1) 500 ग्राम पैक की सामग्री को 800 मिलीलीटर पानी, कुटी हुई हरी मिर्च और अदरक के साथ मिलाएं।

2) इसमें 4 टेबल स्पून गर्म तेल डालकर अच्छी तरह मिला लें।

3) एक बर्तन में 1 लीटर पानी लें। इसमें 1 टेबल स्पून नमक डालकर हल्का कुनकुना होने तक गर्म करें।

4) वड़े को गर्म खाद्य तेल में एक समान तापमान पर डीप फ्राई करें और वड़े को 5 मिनट के लिए गुनगुना पानी में डुबोएं।

5) प्रत्येक वड़े को दोनों हथेलियों के बीच दबाकर अतिरिक्त पानी निकाल दें।

6) अब 1 किलो दही लें, उसमें थोडी़ सी चीनी और नमक डालकर अच्छी तरह मिला लें और एक समान पतला होने दें। फिर वड़े को इस दही और मीठी चटनी के साथ परोसें।

7) दही वड़े के ऊपर दिया हुआ मसाला छिड़क कर परोसें।

Poha

How to Make

1) Wash the poha thoroughly and soak it in water for a while until it becomes soft.

2) Put the soaked poha in a sieve and drain out the excess water.

3) In the soaked poha, add salt, a little turmeric, and a bit of powdered sugar according to taste, and mix well.

4) Chop onions and green chilies.

5) Heat oil in a pan and add mustard seeds, cumin seeds, and crushed fennel seeds to it.

6) Fry the chopped green chilies, curry leaves, and onions until they are well cooked.

7) Add the prepared poha mixture to the pan and mix it well. Let it cook for 5 minutes in the pan.

8) Serve the poha hot, garnished with lemon juice, coriander leaves, and sev.

बनाने की विधि

1) पोहे को अच्छी तरह धोकर थोड़े से पानी में कुछ देर के लिए नरम होने तक गला लें।

2) पोहे को छन्नी में डालकर अतिरिक्त पानी निकाल लें।

3) गले हुए पोहे में स्वाद अनुसार नमक, थोड़ी सी हल्दी एवं थोड़ी सी पिसी हुई शक्कर डालकर अच्छी तरह मिला लें।

4) प्याज एवं हरी मिर्च काट लें।

5) तेल को कढ़ाई में गरम करके उसमें राई, जीरा और कुटी हुई सौंफ भून लें।

6) कटी हुई हरी मिर्च, कड़ी पत्ता और प्याज को अच्छे से पका लें।

7) गले हुए पोहे को कढ़ाई में डालकर अच्छी तरह मिला लें एवं 5 मिनट कढ़ाई में पकने दें।

8) पोहे को नींबू, धनिया पत्ती एवं सेव डाल कर गरमा गरम परोसे।